Λαογραφικος Χορευτικος Ομιλος

Ίδρυση

Ο Λαογραφικός χορευτικός Όμιλος Λυρίτες με έδρα την Ηλιούπολη ιδρύθηκε τις πρώτες ημέρες του 2015 με γενικό σκοπό να φέρει τους πολίτες της Ηλιούπολης και άλλων όμορων Δήμων, και ειδικά τους νέους και τα παιδιά, κοντά στους θησαυρούς του Ελληνικού παραδοσιακού πολιτισμού.

Φιλοσοφία

Φιλοσοφία του ομίλου μας είναι η ανάδειξη της λαικής μας παράδοσης (χοροί, τραγούδια, έθιμα, δρώμενα, προφορική λαογραφία κλπ) με στόχο όχι μόνο την ειδική γνώση όλων των παραπάνω, αλλά και τη βαθιά κατανόηση της διαφορετικότητάς μας με απώτερο σκοπό την ως βίωμα αποδοχή και το σεβασμό της μοναδικότητάς μας ως πολιτισμού.

Μέχρι σήμερα

Αποτελεί την ένωση κάτω από μια στέγη και μια φιλοσοφία διαφόρων πολιτιστικών ομάδων και συλλογικοτήτων της Ηλιούπολης, κατά κύριο λόγο, αλλά και του Βύρωνα.

Απαριθμεί μέχρι τώρα περίπου 550 ενεργά μέλη και 12 χορευτικά τμήματα ενηλίκων, νέων, εφήβων και παιδικών. Δύναμη του ομίλου είναι η συμμετοχή πολλών νέων ανθρώπων, και ειδικά εφήβων, που από την παιδική τους ηλικία έχουν προσεγγίσει με αγάπη, σεβασμό αλλά και με κριτική σκέψη την παράδοση του τόπου μας.

Διδάσκουν

Ο Κωστογιαννόπουλος Νίκος, απόφοιτος των Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Θράκης, είναι υπεύθυνος των διδακτικών προγραμμάτων του ομίλου, της διδασκαλίας και της λαογραφικής έρευνας. Στο πλάι του βρίσκονται η Μοσιάλου Αρετή, επίσης υπεύθυνη διδασκαλίας και λαογραφικής έρευνας, και ο Κεφαλίδης Λευτέρης, υπεύθυνος διδασκαλίας παραδοσιακών χορών.

Δραστηριότητα

Η φετινή χρονιά φιλοδοξεί να προχωρήσει στην ίδρυση τμημάτων εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων, καθώς και τμημάτων διδασκαλίας Ελληνικού παραδοσιακού τραγουδιού.

Ο όμιλος ήδη έχει παρουσιάσει την πρώτη του μεγάλη εκδήλωση με τίτλο  “Του κύκλου τα γυρίσματα στις μέρας το ηλιοστάσι” στο δημοτικό Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης Δ Κιντής  με την συμμετοχή 180 χορευτών και τη συνοδεία μεγάλης παραδοσιακής ορχήστρας με μουσική, χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα.

Κέντρο και έδρα των παραπάνω είναι ο Δήμος Ηλιούπολης, ωστόσο πολύ μεγάλο κομμάτι των δραστηριοτήτων μας καλύπτεται και στους δήμους Βύρωνα και Κερατσινίου.

Σκοπός

Να υπενθυμίσει και να αναδείξει εκείνες τις αξίες του παραδοσιακού μας πολιτισμού που με την αστικοποίηση αρχικά του πληθυσμού και στη συνέχεια με την παγκοσμιοποίηση των λαών έχασαν την δύναμή τους, ατόνησαν και σιγά σιγά ομογενοποιήθηκαν.

Αυτές τις ιδιαίτερες αξίες, τα ήθη, τα έθιμα, τις μουσικές, τα όργανα, τις φορεσιές και όλα αυτά τα στοιχεία που απαρτίζουν την άυλη κληρονομιά της χώρας μας προσπαθούμε να κάνουμε γνωστά στην Ελλάδα, την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις, σεμινάρια, προγράμματα και γενικά δράσεις που εκπορεύονται από την χώρα μας και την Ευρώπη, από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, πανεπιστήμια, οργανώσεις κλπ.

Ειδικότερα οι σκοποί του Λαογραφικού χορευτικού ομίλου Λυρίτες είναι οι ακόλουθοι:

  • Η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου πολιτών κάθε ηλικίας, και ιδιαίτερα των νέων, με την ενασχόληση και συμμετοχή τους σε δραστηριότητες σχετικές με το λαϊκό πολιτισμό.
  • Η διάσωση, η διατήρηση και η διάδοση του λαϊκού πολιτισμού μας, η ανάδειξη των ανθρωπίνων αρετών που αναδεικνύονται από αυτόν, καθώς και η δημιουργική αξιοποίησή του, προκειμένου να μην καταστεί μουσειακό είδος, αλλά να συνδεθεί άρρηκτα με τη ζωή και τον πολιτισμό της σύγχρονης εποχής.
  • Η μεταλαμπάδευση της ιδέας και της πεποίθησης σε όλους τους ανθρώπους, ιδιαίτερα στους νέους, ότι η ενασχόληση με το λαϊκό πολιτισμό και η εμβάθυνση σε αυτόν, είναι έργο άξιο και θαυμαστό και βοηθά στη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης και της πολιτισμικής ταυτότητας κάθε ανθρώπου.
  • Η χρησιμοποίηση του χορού, του τραγουδιού και της μουσικής ως μέσου ψυχαγωγίας, ψυχικής τόνωσης και ευεξίας, και η ανάπτυξη της συμμετοχής των ανθρώπων σε αναπαράσταση και αναδημιουργία ηθών, εθίμων, χορών και τραγουδιών.
550

Μέλη

12

Χορευτικά Τμήματα

2032

Φωτογραφίες

42

Βίντεο